HIELANDER MENUS
Een keuze uit een 3 of
4 gangen
verrassings menu.
Deze menus zijn dagelijks samengesteld
uit gerechten die niet op het
normale menu te vinden zijn.
U krijgt een vast voorgerecht,
een vast tussengerecht, de keuze uit
een vlees- of vis hoofdgerecht
en
een vast nagerecht.
Er is uiteraard altijd een vegetarische optie.
Wel belangrijk is dat u aan ons doorgeeft
als er iets is dat u beslist niet
kan/mag/wilt eten.
Zin
in wat anders?
Neem er een whisky arrangement bij, altijd spannend!
A choice of a 3 or
4 course
surprise menu.
These menus are created every day
fresh with dishes that you won’t find
on the normal menu.
You get a set starter,
a set middle course and a choice
of meat or fish main course
and a set dessert.
Of course there is also a vegetarian option.
Importantly, if there is anything that
you cant or wont eat
please let us know.
Do you Want something
different to drink with your meal?
Choose for a whisky arrangement, always exciting!
3
GANGEN VERRASSINGS MENU
3 COURSE SURPRISE MENU
€41.00
MALT WHISKY ARRANGEMENT
MALT WHISKY ARRANGEMENT
€18.00
4
GANGEN VERRASSINGS MENU
4 COURSE SURPRISE MENU
€48.00
MALT WHISKY ARRANGEMENT
MALT
WHISKY ARRANGEMENT
€24.00
STARTERS
HEBRIDEAN
SALMON - €15.00
Huisgerookte Schotse zalm met een dillesaus en kaviaar
Home smoked Scottish salmon with dill sauce and caviar
CALEDONIAN PATE - €14.50
Schotse paté met cumberland saus
Het allereerste gerecht dat Wullie in zijn loopbaan
als kok heeft gemaakt, bijna 50 jaar geleden
A real scottish patè with
cumberland saus
The very first dish that Wullie learned to make
as a trainee chef, almost 50 years ago
SCOTCH EGG - €14,00
Gekruid gehakt,
gevuld met een gekookt ei.
Gerold in haver & gebakken, geserveerd met een komkommer/tomaatsalade
Herby forcemeat, filled
with a boiled egg,
rolled in oatmeal & fried, served with a
tomato and cucumber salad
SCOTCH
BREE - €8,50
Een dagelijks wisselende
traditionele Schotse soep
Daily made traditional Scottish soup
HIELAN
APPLES - €13.00
Zoete appel, geitenkaas,
honing en room,
warm geserveerd
Sweet apple, goats cheese, honey and cream,
served warm
MAINCOURSES
SPEYSIDE VENISON
- €29.00
Wilde schotse hertenbiefstuk,
rose gebraden & geserveerd met
een rode uien marmalade
Wild Scottish venison steak, served medium rare with a red onion
marmalade
HIGHLAND CHICKEN
- €26.50
Grote kipfilet gevuld met huisgerookte zalm, in haver gerold, in boter
gebakken en geserveerd met een bieslook/roomsaus
Large breast of chicken filled with home smoked salmon, rolled
in oatmeal & fried in butter,
served with a creamy chive sauce
DEESIDE SALMON
- €25.50
Warm gerookte zalmfilet, geserveerd met een groene tuinkruidensaus
Hot smoked salmon fillet, served with a garden
herb-butter sauce
HAGGIS - €25.00
Het Schotse nationale gerecht, beroemd en berucht!
Stevig en pittig gekruid, durf je het aan?
The Scots national dish, famous & infamous!
Very filling and spicy, are you ready for it?
A haggis is a small
animal native to Scotland. Well when I say animal, actually it's a
bird with vestigial wings - like the ostrich. Because the habitat
of the haggis in exclusively mountainous, and because it is always
found on the sides of Scottish mountains, it has evolved a rather
strange gait. The poor thing has only three legs, and each leg is
a different length - the result of this is that when hunting haggis,
you must get them on to a flat plain - then they are very easy to
catch - they can only run round in circles.
After catching your haggis, and dispatching it in time honoured fashion,
it is cooked in boiling water, then served with tatties and neeps
(and before you ask, that's potatoes and turnips).
Many other countries have tried to establish breeding colonies of
haggis, but to no avail - it's something about the air and water in
Scotland, which once the haggis is removed from that environment,
they just pine away. The largest known recorded wild haggis (caught
in 1893 by a crofter at the base of Ben Lomond), weighed 25 tons.
The three legs are a product of evolution, and this explains the logistic
problems of bringing two haggis together - after all, sure footed
though the beast is, if two were to mate on a Scottish hillside, it
is a long fall down, and a slip at the wrong time may very well result
in a reduction by two of the total haggis population.
What is known about Haggis breeding is that, several days prior to
giving birth, the Haggis make a droning sound - very much like a beginner
playing the bagpipes for the first time - giving rise to the speculation
that the bagpipes were indeed invented in Scotland, simply to lure
unsuspecting haggis into a trap. At the onset of this noise, all other
wildlife for a five mile radius can be seen exiting the area at an
extremely high rate of knots (wouldn't you if your neighbour had just
started to play the bagpipes?).
This tale is the complete and honest Gods truth, or as a (in)famous
woman
prime-minister of the UK once said:
'I never lie, I am only sometimes
economic with the truth!'
Wullie
FROM THE
GRILL
Onze vermaarde Aberdeen
Angus FLAT-IRON steaks,
wereldberoemd om hun smaak en malsheid.
Standaard als medium rare gegrilld,
geserveerd met een kruidige uien chutney.
De ribeyes zijn 300 gram per stuk.
€29.00
Voor de grote eters: extra steaks €22.00
per stuk
Our famous Aberdeen Angus FLAT-IRON
steaks
are well known for their flavour & tenderness.
The steaks are standardly served medium rare,
accompanied with a spicy onion relish.
The steaks are 10oz
each
€29.00
For big eaters: exta
steaks €22.00 each
EXTRA'S
Al onze hoofdgerechten
worden geserveerd met traditioneel in de schil gebakken Schotse aardappelen
en 'coleslaw'
(Witte kool, wortel en rozijnensalade)
All our meals are
including traditional 'fried in the skin' potatoes and home made coleslaw
salad
*Extra bakje aardappelen
€4.50
*Extra broodje €1.50
*Extra bowl of potatoes
€4.50
*Extra bread-roll €1.50
DESSERTS
ISLA
(STICKY TOFFEE PUDDING) - €12.50
Warme dadel-caramel cake
met toffee saus en fudge ijs
Hot caramel date cake with toffee
sauce and fudge ice-cream
ANDRA
(DEATH BY CHOCOLATE) -
€12.50
Chocolade taart, chocolade saus &
chocolade ijs
Chocolate cake, chocolate sauce &
chocolate icecream
IONA
(FRESH FRUIT SORBET) -
€12.50
Selectie van sorbet ijs met vers fruit
Selection of fruit icecream with fresh fruit
CHEDDAR
CHEESE
€12.50
Schots kaasplankje met walnoten, chutney,
haverkoekjes & boter
Scottish cheese board with walnuts,
relish, oatmeal biscuits & butter
ALLERGENEN
onze gerechten zijn allemaal geproduceerd in huis, dus geen verborgen
ingrediënten zoals kleurstof, smaakstof etc.
Laat het ons alstublieft weten als u een allergie of een specifiek dieet
heeft
ALLERGIES
We produce all our products inhous with no additives, flavourings, colourings
etc. If you have a specific allergy or diet please inform us
DRINKS
WIJN/WINE
Rood, droog wit, zoet wit, rosé
Fles: €29,00
Glas: €5.50
Red, dry white, sweet white, rosé
Bottle: €29.00
Glass: €5.50
BIER/BEER
Wij
hebben 2 soorten tapbier:
Texels Goudkoppe
een
heerlijk blond bier 6%
Scottish Porter
een stevig donkerrood traditioneel bier
(alleen bij ons verkrijgbaar) 7.2%
Glas (38cl): €5.50
Pint (50cl):
€8.25
We
have 2 sorts of tapbeer:
Texels
Goudkoppe
a locally brewed beer from the island of Texel
6%
Scottish
Porter
a special for us produced heavy porter 7.2%
Glas (38cl): €5.50
Pint (50cl):
€8.25
FRISDRANKEN
& SAPPEN/SOFTDRINKS & JUICES
Frisdrank
Soft drink
€3.00
IJsthee
Ice tea
€3,25
Jus d' orange of Appelsap
Orange or Apple juice
€3.50
Highland Spring sparkling water
€3,75 (50cl)
€10.00 (150cl)
KOFFIE
& THEE/COFFEE & TEA
Koffie, Espresso
Coffee, Espresso
€3.00
Cappuccino,
Koffie Verkeerd
Cappuccino, Flat White:
€3,50
Thee
Tea:
€3.25
Schotse Koffie (met een glas Whisky & slagroom)
Gaelic Coffee (with a glass of whisky & whipped cream)
€11.50
WHISKY
Onze
Whisky selectie is, zo niet de allergrootste,
dan wel één van de grootste in Europa.
Wij hebben altijd meer dan 2500 flessen open staan.
Vraag gerust onze Whisky-expert Wullie om advies
of om het Whisky menu.
Our
selection of Whiskies is one of,
if not the largest in Europe.
We have constantly at least 2500 open bottles in stock. Please ask our
Whisky expert Wullie for advice
or the Whisky menu